Vapaa-aikaa kotona ja lähitienoolla

 

Västervikin huvilatie on vanha, yksityisten maanomistajien omistama huvilayhteisö. Maanomistajat ovat halunneet pitää alueen kaavoittamattomana, joka tarkoitta sitä, että alueella ei ole kaupungin järjestämää kunnallistekniikkaa, eli yleiseen käyttöön tarkoitettuja virkistysalueita, eikä kaupungin ylläpitämää tie/katuverkostoa pyöräteineen ja jalkakäytävineen. 

Tien ylläpito

Rantaviivan suuntaisesti kulkeva tie on yksityinen, jonka huollosta huvilatien tie- ja vesitoimikunta huolehtii. Toimikunta järjestää kerran vuodessa kokouksen, johon kaikilla maanomistajilla on mahdollisuus osallistua. Kokouksissa päätetään tien huoltotoimenpiteet ja vuosittaiset tiemaksut. 

Tiemaksu 2020-2021

Autojen lukumäärä
/ talous

Tiemaksu / kausi / €

1

100

2

150

3

200

4

250

5

300


Vesi

Västervikin huvilatien rantaan on vedetty kaupungin vesi, josta huvilatien asukkailla on ollut halutessaan mahdollisuus hankkia Vaasan veden liittymän omalle kiinteistölleen. Huvilatiellä on oma vesiyhdyskunta, johon liittymällä saa oikeuden liittyä verkostoon. Putken pää on lähimpänä vastapäisellä maaomistajalla, josta voi itsekustantamillaan kaivauksilla ja maaomistajan luvalla kaivauttaa/asennuttaa vesiputket Metsärinteelle.
Osalla asukkaista on oma porakaivo, kuten Metsärinteelläkin.
Tie- ja vesitoimikunta huolehtii osaltaan myös vesiasioista, kuten vesimittarreiden tarkistuksista. 

Alueella ei ole yleistä viemäriverkostoa, vaan asukkailla on omat jätevesikaivot/-säiliöt. Suunnitellessa omaa jätevesijärjestelmää, Vaasan rakennusvirasto tarkastaa tontin ja antaa lausunnon, onko tarvittavaa tilaa imeytyskentälle, vai tuleeko vaihtoehdoksi tyhjennettävä umpisäiliö, kuten Metsärinteellä.

"Västervikin huvilatien varrella on sekä pieniä mökkejä että suuria huviloita. Tonttien koot vaihtelevat. Västervikin huvila-asutus on runsaat sata vuotta".
Lähde: https://docplayer.fi/68628174-Vaasa-kulttuuriymparistoselvitys.html, s.38

 

Omalla pihalla

Kesällä tällä pihalla on vietetty välillä synttäreitä, valmistujaisjuhlia, saarikauden päättäjäisiä tai ihan vain grillauspäivää tai -iltaa.

Talvella on saatu taistella välillä korkeiden kinosten kanssa, välillä taas lunta on saanut melkein odottaa. Viime talvi vaati vain kaksi kolauskertaa. Tällöin ei alle 10 cm:n lumikerrosta kolata.

Lähitienoo

Koska Googlen kuvakartta ei toimi näillämain, kuvasin lähiseutua ja asettelin albumiin niin, että saa käsityksen, miltä alue parin sadan metrin säteellä näyttää. Tie, joka johtaa kuvaamaani pikkulaituriin, omistaa kaupunki.

Läheinen sijainti mereen saa aikaan sen, että ulkoillessa askeleet helposti suuntautuvat rantaa kohden. Tällöin lenkkeilykohteena voi olla esimerkiksi kilometrin päässä Metsärinteestä sijaitsevat Västervikin venesatama, joka on myös lintuharrastajien seurantapaikka, tai  Strömsön huvilan alue, jossa voi harrastaa liikuntaa, tai käydä uimassa.

Strömsön ranta on matala ja hiekkainen, joten on kätevää käydä siellä lasten kanssa uimassa ja ottamassa aurinkoa. Viime vuonna oli hauska avoimien ovien päivänä päästä katsomaan Strömsön huvilaa ja niitä kohteita, joita kuvataan tv-ohjelmaa varten. Katsojia tuli ympäri Suomea. Strömsössä on myös jalkapalloporukoille nurmikenttä, ja toinen iso nurmialue, jossa voi vaikka olla picnicillä, tai vain muuten nauttia auringosta. Eilen siellä näytti olevan joku jumppaporukka.

LInkit: Tietoa Gerby-västervikin alueesta ja historiasta, Hannan tupa

RAIPPALUODON SILTA

Raippaluodon silta on yksi vakituisista käyntipaikoista,
jonne on 20 minuutin automatka (17,8 km.) Metsärinteeltä.
Sinne voi halutessaan mennä myös veneellä.

"Sillankorvassa" on mukava ravintola ja grilli-kahvio, Berny´s

jossa voi käydä herkuttelemassa hienoissa maisemissa.

"SILLANKORVASTA"

Vaasasta tullessa, ennen Raippaluodon siltaa, myydään kulinaristeille
ja kalan ystäville tuoretta kalaa.
Tutustu Facebookissa.