Muuntautumiskykyinen koti

Kuva: Elokuu 2021

 

Metsärinteeseen kuuluu kaksi vierekkäistä tonttia: "Metsärinne" ja "Metsärinne II". Paikka on Vaasassa Huvilatien "kuivalla puolella". Rantaviivaan on linnuntietä n. 200 m. Meille "maakravuille" on osoitettu rannan puolelta pari rantalaituria, jossa voimme käydä nuuskimassa meri-ilmaa vähän lähemmin.

Virallisesti paikka on papereissa loma-asunnon nimellä. Rakennusvalvonta ja kaavoitus eivät määrittele loma-asunnossa vietettävää aikaa, eivätkä ole esteenä, jos kiinteistön omistaja haluaa olla kirjoilla mökkipaikassaan vakituisesti. Lue lisää asumisesta ja rakentamisesta Västervikin huvilatiellä.

Tässä kuvassa on vielä terassi- ja kattoremontti tekemättä.

Vuosien varrella mökki on muuttanut muotoaan sekä sisältä että ulkoa. Mökin alkuperäinen rakennusvuosi on 1963, jolloin sen tarkoitus oli toimia saunana.

Mökkiä ei koskaan varustettu saunan kalusteilla, vaan sinne tehtiin keittonurkkaus ja oleskelutila vapaa-ajanviettotarpeisiin.

Kuvia ennen remontteja

Tontin pohja tulee parhaiten esille pihan suunnittelupohjan PDF-tiedostosta.

Päämökin pohjapiirros

Mukavuutta ja kiinteistön perusparannusta

Makuuhuone rakennettiin 1970-luvulla. Vuonna 2003, jolloin nykyisestä asukkaasta tuli paikan omistaja, valmistui kylpyhuone/wc makuuhuoneen nurkkaan.

Samalla asennettiin talvenkestävät vesiputket saattolämmityksineen, pumppu porakaivoon ja umpisäiliö likavesille.

Tuohon asti mökki oli ollut vain vapaa-ajan käytössä, nyt asuminen on mahdollista ympäri vuoden.

Terassilta/kuistilta sisäänkäynti päämökkiin.

Laajennus vuonna 2010 toi katetun terassin lisäksi myös muutaman neliön lämpöistä tilaa, johon saatiin tilaa naulakolle ja vanhalle kaapille. 

Noihin aikoihin Ruukki kävi asentamassa myös uuden, maalipinnoitetun teräsohutlevykaton tykötarpeineen. Päärakennus salaojitettiin v. 2013.

Terassin räystäänaluskattaus 2019 -kuvat

Päämökin terassi on melko varjoinen, joka on tosi hyvä asia hellekesinä, kun muuten aurinko kiertää koko pihaa niin, että aina jossain kohtaa paistaa. Terassin varjoisuuden vuoksi ei tahtonut löytyä oikeanlaista kukkaa päämökin terassille, kunnes löytyi ahkeraliisa, joka kukki koko kesän. Myös "uuden guinean liisa" menestyi.


Nyt on Metsärinne siinä kunnossa, ettei välttämättä kaipaa kuin normaaleja huoltoja ja pintapäivityksiä muutaman vuoden välein.
- Tekemistä on ollut paljon, mutta se on ollut mukavaa ja palkitsevaa.

Näkynä ulko-ovelta. Vasemmalla keittiön aamiaistiski, jonka takana näkyy oleskelutila sohvineen. Suoraan edessä on eteisen kaappi, jonka takana näkyy ruokailutila.

Sisääntullessa, heti vasemmalla on keittiönurkkaus.

Keittiössä on hyllykön sisään integroitu liesituuletin, jossa on aktiivihiiliuodatin. Siinä on myös hormiinkytkentämahdollisuus. Keittiöön on mahdollista laittaa kaasuhella, koska työtilan alla on tilaa kaasupullolle.

Kaadettu seinä laajensi mukavasti tupakeittiön olohuoneosaa ruokailutilalla.

Ilma, vesi ja lämpö

Eteinen 2021

Tupakeittiössä ja makuuhuoneessa on Mobair 2030 korvausilmaventtiilit, jotka pitävät mökin ilmanlaadun terveellisenä ja happipitoisena ilman vedon tunnetta.

Metsärinteellä on oma, 32 m syvä porakaivo, josta saadaan juokseva vesi pää- ja sanunamökkiin. Kaivolle on tehty pieni mökki, jossa on vesipumppu ja lämpöpatteri.

Veden lämmöstä pitää huolen 150 litran, ruostumattomasta teräksestä valmistettu poileri. Putkiston talvilämmöstä/jäänestosta huolehtivat saattolämpökaapelit, jotka ovat päärakennuksessa vesijohdon sisäisesti asennetut. Saunamökissä ja kaivomökissä lämpökaapelit on asennettu ulkoisesti, putken ympärille.

Päämökin takana on metallinen pylväs, jonka yläpäästä on mahdollisuus katkaista sanamökin vedensaanti.

Ilmalämpöpumppu hoitaa peruslämmityksen, jonka lisäksi päärakennuksessa on myös sähköpatterit ja "Sissi"-puukamiina, joka on samantyyppinen kuin perinteinen Porinmatti.

Leutoina talvina ei sähköpattereita ole ollut tarvetta pitää päällä. Puukaminalla on mahdollisuus säästää lämpökuluissa ja luoda tunelmaa. Kun polttaa puukamiinassa muutaman puun kosteilla ilmoilla, sanotaan sen vähentävän kosteutta hormissa ja asunnossa.

Kylpyhuoneessa on kosteudenpoistaja/poistoilmapuhallin, joka menee itsestään päälle suihkun aikana, tai oikein kovilla sateillakin, kun laite "havaitsee" ilmankosteuden nousseen.

Koska aiemmin on puhuttu sähkön säästämisestä, lienee aihetta mainita myös, että keittiön sähköhellan tilalle on mahdollisuus laittaa halutessaan kaasuhella, koska hellan vieressä, työtason alla on tila kaasupullolle.

Sissi-puukamiina

Makuuhuone

Päämökissä on harmaaksi maalattu puulattia, joka antaa mukavasti maalaismaista tunnelmaa. Ruutuikkunat tupakeittiössä ovat aidot, eivätkä vain ristikko ikkunan päällä.

Makuuhuone

Makuhuoneen ikkunasta näkyy mökin takapiha.

Makuuhuoneen sisustussuunnitelma.

Verhojen vaihto sadepäivänä. Elokuu -21