Saunarakennus

Varhaiskeväinen kuva saunamökistä ja pihasta

 

Sauna on rakennettu 1979. Vuosiluku on merkitty myös saunamökin eteisen ulko-oven päälle. Pukuhuoneen, eteisen ja vilpolan lattiat remontoitiin ja kaapit uusittiin v. 2014.

Saunakamari toimii vierastupana, varastotilana sekä pyykin pesu-ja kuivatustilana. Monipuolisuuestaan huolimatta, saunakamari on viihtyisä ja olohuonemainen tila, joka on lämmin ympäri vuoden. Huoneessa on sähköpatterit ja paineilmalla toimiva ilmastointi.

Varstotilana saunakamari on toimiva, koska käytettävissä on 3-komeroinen kaapisto ja pesutason kaapit ja laatikot. Kaapiston päällä on tilaa koreille, ja seinäkaapeista riittää säilytystila vaikka astioille ja ns. kausikoristeille.

Saunamökin pohjapiirros

Puulämmitteiseen saunaan tulee kylmä vesi, mutta kiukaan kyljessä olevassa säiliössä lämpenee saunavesi lämmityksen yhteydessä.

Saunan lattia on puulattia, jossa on vesiaukko. Talvisin aukon ovenpuoleinen osa peitetään vinyylimatolla, jolloin kylmä ei pääse häiritseään saunojaa talvellakaan.

Saunamökin terassi ja saunapiha

Heinäkuu 2021

Rakensin saunamökin terassin 2010 lavoista ja painekyllästetyistä laatoista.

Terassi suuntautuu etelää kohti, joten keskipäivän auringossa se on erittäin paahteinen. Muina aikoina terassi toimii mukavana kesäpäivien oleskellupaikkana ja hyvänä vilvoittelupaikka saunojalle.

Kukista parhaiten ovat viihtyneet samettikukat ja neilikat, jotka kestävät koviakin lämpötiloja. Neilikat näyttivät kestävät pitkään myös syksyllä pienessä pakkasessakin.

Paahteesta katveeseen

Pihlajanmarjojen aikaan. Näkymä saunapihaan tuvan ikkunasta elokuussa 2021.

SYÖTÄVIÄ KASVEJA

Saunapihassa kasvaa muutama mustaherukkapensas ja viime vuonna istuttamani punaherukkapensas. Karviaista on yksi pensas saunapihassa ja yksi parkkipaikan vieressä. Mansikkamaan lopetin, koska se ei viihtynyt suuren syreenin luomassa varjossa. Osa mansikoista näyttää "muuttaneen" pihamännyn juureen, joka on ihan mukavaa.

Mustikkaa kasvaa joissakin kohdin pihan laidoilla. Päämökin "isossa kukkapenkissä" löytyy ruohosipulia ja minttua. Villivadelmaa on jonkin verran suuhun poimittavaksi pihan laidoilla.

Mansikankukkia pihamännyn juurella.

Mustikoita mustikkametsän laidassa.

Pihan pääkoristekasvit

Pihan keskellä on suuri syreeni, johon tulee paljon kukkia. Norjananagervot jakavat myös pihaa omiin alueisiinsa ja näyttävät kauniilta valkoisine kukkineen alkukesästä.

Keskikesällä kukkivat töyhtöangervot, jotka muodostavat saunapihan ja parkkipaikan väliin aidanteen.

Myös syyskesällä kukkivaa pajuangervoa on käytetty runsaasti pensaina ja aidanteina.

 

Töyhtöangervot kukkivat.

 

Piha on näkösuojassa myös muihin ilmansuuntiin nähden. Eteläpuolella suojaa antavat matalana pidetyt kuuset ja pohjoispuolella on puita ja pensaita pienen metsikön verran.

Tontin itäpuolella on valtion metsää.

Pihan suunnittelupohja PDF-tiedostona

Piha jakautuu isojen perennoiden ja aidakkeiden avulla "huoneiksi".

 

KUUSIAITA

Tontin länsireunassa, Huvilatietä mukaillen kasvaa kuusia, joita muutama vuosi sitten aloin leikata  kesäisin heinä-elokuussa, ja "kouluttaa" pensasaidaksi. Olen myös joka kesä lisännyt sinne muutamia kuusia. Nyt pieni kuusikko on tuuhettunut tehokkaaksi näkösuojaksi ja tontin julkisivuksi.

Vaja ja leikkimökki

Puutarhavaja (13 m²) on nykyluvan mukaan liian lähellä saunarakennusta ja n. metrin liian lähellä naapurin rajaa. Asiasta ei ollut tietoa ennen kuin se muiden lupahakemusten yhteydessä tuli esille.

Aikoinaan oli tarkoitus hankkia uusi vaja/varasto parempaan paikkaan, mutta koska vaja on ollut hyödyllinen rakennus, eikä sen uusimiseen ole käytännön kannalta ollut tarvetta, on uuden vajan toteuttaminen päässyt venähtämään. Vajaa ei tarvitse säännön mukaan siirtää, jos seinät paloturvallisuuden vuoksi osittain levytetään.

Leikkimökki on kooltaan 170 x 200 cm kokoinen. Tuon suuruusluokan leikkimökistä saisi mukavasti kesähuoneen, jossa voisi vaikka yöpyä, tai viettää aikaa lukien tai käsitöitä tehden.

Leikkimökki leikkipihan laidassa.

Leikkimökin sisustus

Huussi ja kaivomökki

Huussi

Pihan perällä on myös huussi, joka ei enää ole käytössä sen varsinaisessa merkityksessä, mutta se on ollut mukava sisustuskohde ja muisto menneestä ajasta. Tämän hetken käytännön merkitys taitaa rajoittua talikon, haravan ja kompostikuivikkeen säilytykseen.

Huussin vieressä on omatekemä lämpökompostori, jonka onnistumista seurataan mielenkiinnolla. Yhtään rmultaa ei kompostista ole vielä saatu, koska se on otettu käyttöön vasta viime kesänä.

Tontilla on porakaivo, jonka suojaksi on rakennettu pieni kaivomökki. Mökki sisältää vesipumpun, lämpöpatterin ja saattolämmityskaapelin vesiputkien ympärillä, jotta putket säilyvät talvellakin sulina. Sen yläosa on irrotettavissa, moottorin ja putkistojen huoltotöiden varalta.

Kaivomökki sijaitsee tontin korkeimmalla kohdalla, Kaivopoukamassa, jonka savinen maa kykenee juuri ja juuri elättämään vähään tyytyvät saniaiset ja vuorenkilvet.

Kaivopoukama on keäisin, ilmavvuuutensa ja  aurinkoisuutensa vuoksi, paras paikka kuivattaa pyykkiä tällä tontilla.

Tontin korkeuserot

Päämökki ja kaivomökki ovat tontin korkeimmalla kohdalla. Kuvasarjassa on päämökki kuvattuna leikkipihasta, saunan pihasta, sisääntulosta ja sisääntulon oikeanpuoleiselta alueelta (Kivipoukamasta).